Mobil nyelvváltó

Kako da izaberete pravu sijalicu za vašu lampu?

Preuzmi PDF Odštampaj ovaj članak E-mail

Dobar izbor sijalice može da transformiše ambijent sobe, dodajući toplinu, funkcionalnost i estetsku privlačnost. Jedna od najvažnijih odluka kada je u pitanju stvaranje pravog ambijenta osvetljenja za vaš dom je odabir pravog izvora svetlosti.

Rábalux-lightsources

Međutim, ovaj izbor nije lak zbog široke palete sijalica. Hajde da pogledamo neke stvari koje treba da uzmete u obzir kada birate savršenu sijalicu za svoju lampu, od razumevanja osnovne terminologije do istraživanja najnovijih trendova u moćnim izvorima svetlosti.

Osvetljenje - Osnovni pojmovi

Pre nego što uđete u proces izbora idealne sijalice za vašu lampu, važno je da shvatite nekoliko ključnih pojmova, odnosno šta označavaju: wat, lumen i temperatura boje.

Watt (vat): Snaga se odnosi na količinu energije koju sijalica koristi. Tradicionalno se takođe koristio kao mera za osvetljenje sijalice. Međutim, sa pojavom energetski efikasnih tehnologija osvetljenja kao što su LED, snaga više nije najbolji pokazatelj osvetljenosti.

Lumen: Lumen je savremeni standard za merenje osvetljenosti. On kvantifikuje količinu vidljive svetlosti koju emituje sijalica, a veći lumeni ukazuju na svetliju/jaču svetlost. Uopšteno govoreći, tradicionalna sijalica sa žaruljom od 100 vati ima osvetljenost od oko 1.600 lumena.

Temperatura boje svetlosti (eng. Colour Temperature):  Temperatura boje, merena u Kelvinima (K), određuje toplotu ili hladnoću emitovane svetlosti. Niže vrednosti (oko 2700K) proizvode toplo, prijatno svetlo koje podseća na tradicionalne sijalice sa žaruljom, dok veće vrednosti (5000K i više) stvaraju plavkasto-belo svetlo, što rezultira hladnijim osvetljenjem nalik dnevnom svetlu.

 Rábalux 1987 Smart sijalica

Izaberite našu pametnu sijalicu sa šifrom 1987 i modernizujte vaše postojeće lampe.

Kako da izaberete pravu sijalicu za vašu lampu?

1. Intenzitet svetlosti (lumen)

U zavisnosti od namene lampe, izbor osvetljenja koji biste napravili bi bio znatno drugačiji. Za ambijentalno osvetljenje za ugodnu atmosferu u vašoj dnevnoj sobi, izaberite izvor svetlosti sa mekšim sjajem. Ove sijalice bi imale manji izlaz lumena i nižu temperaturu boje da bi proizvele toplije svetlo. Za radno osvetljenje za kancelarijski prostor ili lampu za čitanje, odlučite se za veće lumene kako biste bili sigurni da ima dovoljno osvetljenja za rad ili čitanje.

2. Temperature boje svetlosti (Kelvin)

Temperatura boje svetlosti vaše sijalice može u velikoj meri uticati na raspoloženje prostora. Toplije temperature boje (oko 2700K) stvaraju opušteniju atmosferu, koja je pogodnija za dnevne i spavaće sobe. Hladnije temperature boje (4000K i više) su bolje za prostore u kojima morate da se fokusirate i koncentrišete, kao što su kućne kancelarije ili osvetljenje u kuhinji. Takođe bi trebalo da pokušate da izaberete istu temperaturu boje za izvore svetlosti u istoj prostoriji, kako biste prostoriji dali ujednačeniji i kohezivniji izgled.

3. Potrošnja energije

Energetska efikasnost je ključno pitanje u današnjem ekološki svesnom svetu. LED i CFL (kompaktna fluorescentna lampa) izvori svetlosti troše znatno manje energije u poređenju sa tradicionalnim sijalicama sa žarnom niti. Ovo ne samo da smanjuje vaš karbonski otisak, već i smanjuje vaše račune za energiju. LED izvori svetlosti takođe mogu da traju mnogo duže, do 25.000 sati ili više, čime se smanjuje potreba za čestim zamenama.

Trend razvoja sijalica

Industrija rasvete se razvila u poslednjih nekoliko godina u tandemu sa tehnološkim napretkom. Ovo je dovelo do sveobuhvatne inovacije izvora svetlosti, uključujući širi spektar sijalica, pa čak i pametnih sistema osvetljenja.

1. LED sijalice sa velikim lumenom

LED tehnologija je revolucionirala osvetljenje svojom energetskom efikasnošću i raznovrsnošću. Najnoviji trend uključuje LED diode sa neverovatno visokim lumenom izlaza. Ove super-svetle LED diode su idealne za prostore koji zahtevaju intenzivno osvetljenje, kao što su komercijalni prostori, umetničke galerije i spoljni pejzaži.

Rábalux 79020 jako osvetljenje, niska potrošnja energije

Jako osvetljenje, a niska potrošnja energije? Da, moguće je!

2. Pametna/SMART rešenja za osvetljenje

Uspon tehnologije pametnih kuća proširio se i na osvetljenje. Pametne sijalice i izvori svetlosti sada se mogu kontrolisati preko mobilnih aplikacija ili glasovnih pomoćnika, što vam omogućava da prilagodite osvetljenost, temperaturu boje, pa čak i postavite rasporede. Ovaj trend ne samo da povećava udobnost već i otvara nove mogućnosti za stvaranje dinamičkih svetlosnih efekata.

3. Podesivo belo svetlo

Ovaj inovativni trend vam omogućava da prilagodite temperaturu boje izvora svetlosti tako da odgovara različitim aktivnostima i raspoloženjima. Na primer, možete započeti dan sa hladnom, energičnom svetlošću i prelaskom na toplo, umirujuće svetlo uveče. Podesivi izvori bele svetlosti su popularni u prostorima koji zahtevaju raznovrsne opcije osvetljenja.

To je fantastična prilika za vlasnike kuća koji daju prioritet usklađivanju kućnog osvetljenja sa njihovim prirodnim dnevnim ritmom.

 Rábalux 19871988-1989 sijalica

1987-1988-1989 sijalice sa RGB bojama

Izaberite sijalicu iz Rabalux širokog asortimana

Izbor savršene sijalice za novu ili postojeću lampu nije jednostavna odluka. Morate biti sigurni da vaš izvor svetlosti najbolje odgovara vašim specifičnim potrebama i preferencama. Osim poznavanja intenziteta svetlosti i temperature, danas postoji još više opcija za vlasnike kuća, kao što su moćne LED diode i pametna rešenja za osvetljenje.

Pravo osvetljenje igra važnu ulogu u kreiranju jedinstvenih i personalizovanih postavki osvetljenja koje poboljšavaju lepotu i funkcionalnost vašeg životnog prostora. Bez obzira da li vam je cilj udoban kutak za čitanje ili produktivan radni prostor, ovde u Rabalux-u nudimo širok spektar različitih sijalica koje odgovaraju vašim potrebama. Pogledajte naš asortiman sijalica da biste pronašli pravi izvor svetlosti koji može zaista da osvetli vaš život.

Brošura izvora svetlosti

Brošura izvora svetlosti